Corona – hur påverkas pensionen?

Här samlar vi aktuell information kring hur vår verksamhet och din kontakt med oss kan påverkas av covid-19, corona. Sidan uppdateras vid behov.

Ditt sparande

Corona har skapat osäkerhet på världens börser och ekonomierna i världen har bromsat in kraftigt. När börserna går ner påverkar det återbäringsräntan på dina försäkringar. Traditionell försäkring som du har hos oss är ett bra alternativ i osäkra tider. Vi har en bra spridning av placeringarna i ditt pensionssparande där tillgångar vi har i räntor, fastigheter och infrastruktur balanserar upp mer riskfyllda tillgångar i aktier. Det finns också en garanti som gör att grunden i sparandet är säkrat.

Vi publicerar återbäringsräntorna varje månad så fort de är fastställda. I samband med detta räknar vi också om värdet på din försäkring. Om du loggar in på Mina sidor kan du då se hur detta påverkat ditt värde och prognosen på månadsbeloppet du ska få i pension.

Utbetalning av pension

Vi ser till att utbetalningar av din pension löper på som vanligt även om många medarbetare skulle bli sjuka eller behöva arbeta på distans. Vi räknar om månadsbeloppet i januari varje år. Månadsbeloppet kan öka eller minska bland annat beroende på hur värdet har utvecklats under året som har gått.

Handläggning av ansökningar

Vi handlägger alla ansökningar om pension och övriga ärenden som vanligt. Det kan ta lite längre tid om många medarbetare skulle bli sjuka eller behöva arbeta på distans.

Om du skickar in handlingar med posten bör du se till att göra det i god tid. För att undvika dröjsmål råder vi dig till att använda våra olika e-tjänster i så stor utsträckning som möjligt.

Hur din allmänna pension påverkas kan du läsa om på Pensionsmyndighetens webbplats.

Pensionsmyndighetens webbplats