Positiv avkastning ger höjd pension nästa år

2023-12-15

Marie Giertz Vise VD.jpg

Marie Giertz, kapitalförvaltningschef

Under året har rörelserna på ränte- och aktiemarknaden varit mycket stora. Det beror på att osäkerheten har varit stor på konjunkturen och inflationen. Totalt sett har vår avkastning varit positiv. För dig med utbetalning kommer pensionen från oss höjas från januari med cirka 2 procent.

2023 har präglats av räntenedgång och börsuppgång

I fjol präglades marknaden av hög inflation och kraftigt stigande räntor, vilket påverkade avkastningen negativt. I år har inflationen vänt ner, om än från mycket höga nivåer, och räntorna har fallit tillbaka samtidigt som börserna har stigit på bred front. Även om året ser ut att avslutas mycket starkt så har rörelserna under året varit mycket stora, både på ränte- och aktiemarknaden. Det beror på att osäkerheten har varit stor kring konjunktur- och inflationsbilden och därmed för både vinst- och ränteutsikterna.  Sammantaget har föreningens totalportfölj avkastat 6,7 procent (till och med november) i år.

”Avkastningen på våra investeringar har påverkats positivt då både aktie- och ränteportföljen har stigit i värde. Den positiva utvecklingen har till viss del motverkats av att investeringarna i onoterade tillgångar så som fastigheter har tappat i värde under året. Men å andra sidan var dessa en stabiliserande faktor i fjol. Det visar på värdet av att göra investeringar i många olika typer av tillgångar”, säger Marie Giertz, Kapitalförvaltningschef på Kåpan Tjänstepensionsförening.

Vår ambition och inriktning är att vi ska skapa en god avkastning över tid och att vi ska göra det genom att ha en väl balanserad portfölj mellan olika tillgångsslag.

”Mot bakgrund av all den oro som råder runt omkring oss i form av krig och ökad geopolitisk oro är det glädjande att avkastningen i år är positiv”, säger Marie Giertz.

Höjd pension från januari 2024

När vi ska fördela avkastningen på kapitalet använder vi en återbäringsränta. Återbäringsräntan motsvarar den avkastning som vi haft på tillgångarna. Du som får din pension utbetald kommer att få ett nytt belopp i januari. Det beloppet beror på vad vi haft i återbäringsränta under perioden december 2022 till november 2023. Återbäringsräntan var under den perioden ungefär 4 procent. Sedan drar vi bort prognosräntan som är den avkastning vi antog när beloppen för 2023 fastställdes. Prognosräntan är 2 procent. Uppräkningen i januari 2024 blir då i normalfallet ungefär 2 procent. Du kan se dina nya belopp efter den 3 januari när du loggar in på Mina sidor. 

Mer information hur vi hur vi investerar 

För mer information om hur vi investerar ditt pensionskapital hänvisar vi till våra investeringsriktlinjer. 

Läs mer om våra investeringsriktlinjer

Även i vår års- och hållbarhetsredovisning kan du läsa mer om vi hur vi gör våra investeringar och de innehåller också en redogörelse för alla våra olika investeringar. Årsredovisningen för 2023 publiceras i april 2024.

Här hittar du vår års-och hållbarhetsredovisning

XS SM MD LG XL