Året som gått i korthet

2024-03-15

Avkastningen på föreningens placeringstillgångar var positiv och uppgick till 8,6 procent 2023. Året präglades av konflikter och osäkerhet. Samtidigt har inflationen avtagit från höga nivåer. Centralbankerna fortsatte att höja räntorna under inledningen av året men marknadsförväntningarna skiftade snabbt över under hösten till en tro på snabba sänkningar de kommande åren.

Sammantaget har utvecklingen tolkats positivt på kapitalmarknaderna. Både föreningens aktie- och ränterelaterade investeringar steg i värde. Den positiva utvecklingen för dessa områden motverkades till viss del av att investeringarna i fastigheter hade en negativ avkastning till följd av den snabba räntenivåökningen under de senaste åren.

imageb1cvg.png

Tabellen visar hur den totala avkastingen fördelar sig i olika tillgångar. 1) Vid beräkning av avkastningen har daglig viktning använts för att beakta kapitalbasens förändring under året.

Den långsiktiga värdeutvecklingen på föreningens tillgångar har varit god och föreningen uppvisar en stark balansräkning med en solvens på 246 procent. Den genomsnittliga femårsavkastningen på föreningens tillgångar är 7,6 procent. Inriktningen är att över tid fortsätta utveckla och anpassa verksamheten till en föränderlig omvärld och kunna erbjuda en långsiktig, ansvarsfull och hållbar förvaltning av medlemmarnas inbetalde premier och samlade pensionskapital.

Här hittar du fler siffror och nyckeltal för vår verksamhet

XS SM MD LG XL